12 steg för en bättre arbetsmiljö

Ingen ska behöva slita ut sig eller bli skadad på jobbet. Varken du eller någon annan. Arbetsgivarna har det fulla ansvaret för arbetsmiljön. Men arbetsskadorna är fortfarande ett stort problem i vår bransch, Du kan hjälpa till att göra jobben säkrare genom att kräva kravmärkt arbete.

1. Var inte rädd för att säga ifrån. Din hälsa är viktigast!

2. Diskutera arbetsmiljön med dina arbetskamrater.

3. Gör en lista på moment eller maskiner som ni upplever är farliga.

4. Ta kontakt med skyddsombudet, fackklubben eller annat fackligt ombud och berätta vad ni kommit fram till.

5. Informera dig om vad arbetsmiljölagen säger.

6. Tala om för arbetsgivaren vilka skyldigheter han har.

7. Ta kontakt med andra du känner som jobbar i livsmedelsindustrin. Ta reda på om de har haft samma problem och om de har löst dem på ett sätt som du kan ha nytta av.

8. Har du monotona arbetsuppgifter? Kräv bättre arbetsorganisation.

9. Stå inte ut med tunga lyft och ensidiga rörelser. Kräv förändring.

10. Tveka inte att begära utbildning på de maskiner du arbetar vid. Även om du inte är nyanställd har du rätt till vidareutbildning om maskinerna eller arbetsuppgifterna förändras.

11. Ge inte upp, även om du möter motstånd. En bra arbetsmiljö är värd att slåss för!

12. Kräv kravmärkt arbete!