Livs.se

2023-06-16 kl 14.05

Livs varslar om sympatiåtgärder till stöd för Kommunals stridsåtgärder mot Gröna Arbetsgivare

Med anledning av den pågående konflikten mellan Kommunal och Gröna arbetsgivare varslar Livsmedelsarbetareförbundet om sympatiåtgärder. Om ingen överenskommelse nås vidtar Livs sympatiåtgärder i form av total arbetsnedläggelse på avdelningen logistik I-Kyl vid HKScan Sweden AB Kristianstad. Sympatåtgärden träder i kraft tisdagen den 27 juni klockan 14:00.

Fredag den 9 juni varslade Kommunal om stridsåtgärder mot Gröna arbetsgivare då förhandlingarna gällande avtalen Golfbanor och Trädgårdsodling, rörande allmänna villkor och löner, stannat av. Avtalen är nu uppsagda och om ingen överenskommelse nås träder Kommunals stridsåtgärder i kraft tisdagen den 20 juni klockan 14:00. 

Kommunals krav innehåller bland annat en lägstalönesatsning som för år 1 innebär att avtalens lägstalöner höjs med 1350 kronor och för år 2 en låglönesatsning med 3,3 procent, med ett lägsta utrymme om 931 kronor per månad och heltidsanställd räknat per individ inom avtalsområdet. Kraven är i enlighet med det som beslutats av LO-styrelsen att gälla för LO-samordningen under avtalsrörelsen. 

- Lägst- och låglönesatsningen är LO-samordningens gemensamma verktyg för att förbättra villkoren för de som är mest utsatta på arbetsmarknaden. Därför varslar Livsmedelsarbetareförbundet om sympatiåtgärder till stöd för Kommunal, säger Jolan Wennberg, Livs andre ordförande. 

Åtgärderna gäller tillsvidare till dess att Kommunal och Gröna Arbetsgivare har träffat kollektivavtal för branscherna golfbanor och trädgårdsodling eller att varslet särskilt återkallas eller ändras.

Länk till kommunals pressmeddelande finns här.

Länk till LOs pressmeddelande finns här.